Kawa ziarnista Etiopia Yirgacheffe

Etiopska Yirgacheffe wymyka się ogólnym regułom charakteryzującym kawę. Nie jest ziarnem dużym ani też szczególnie ładnym, jest średniej wielkości. Wbrew wyobrażeniu, że kawy afrykańskie są bardzo owocowe (kwaskowe) ta kawa jest wyjątkowo zrównoważona nie ma dominujących nut owocowych. W jej smaku można znaleźć wszystko i w idealnych proporcjach, po środku słodycz karmelu i mlecznej czekolady, delikatną gorycz gorzkiej czekolady na dole oraz górne smaki owocowo - winne uzupełniające całość. To sprawia, że smak i zapach są szczególnie wyraziste, a jednocześnie naturalne. Jest kawą o średniej mocy, a jednak z długo utrzymującym się bardzo przyjemnym posmakiem na podniebieniu. Jest jedną z niewielu kaw, o tak bogatym i pełnym smaku łączącym świeżą owocowość przełamaną słodyczą i uzupełnioną odpowiednią ilością goryczki. Przy tym wszystkim, ma wyjątkowo przyjemne body, a jej aromat jest tak zniewalający że nie pozwala pozostać obojętnym. Jedna z najlepszych kaw afrykańskich, wysoko oceniana na całym świecie. Doskonała do metod alternatywnych, ale także jako espresso. Najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Polecana także do cold brew.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Burundi

Arabika Burundi Buthinda charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem z nutą czerwonych owoców, jagód, cytrusów, miodu i cynamonu. Ma delikatny, czysty, słodkawy aromat, dobrze zbilansowaną kwasowość i body. Przypominająca w smaku kawę z sąsiedniej Rwandy, chociaż jest od niej bardziej wytrawna. Sprawdzi się w każdej metodzie parzenia.
Dostępność: brak towaru
Kawa ziarnista Kenia AA

Profil smakowy Kenii AA ma w sobie dominujące nuty owocowe, jest bardzo orzeźwiający, a zarazem szlachetny i słodki. Idealnie „okrągłe” body, wyraźny cytrusowy posmak i bogaty bukiet winnych smaków. Jest powszechnie uznawana za jeden z najlepszych gatunków kawy na świecie. Symbol „AA” stanowi oznaczenie najwyższej jakości ziaren kawowych pochodzących z Kenii. Jej jasne wypalenie pokazuje cały profil smakowy, polecana do alternatywnych metodach parzenia, świetna do cold brew.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Kongo Coopade Kivu

Jest to kawa o intensywnym aromacie wróżącym dużą przyjemność w kontakcie z podniebieniem. Ma w sobie wyraźną słodyczą dojrzałych owoców leśnych, podkręconą orzechami włoskimi z bardzo subtelną nutą owoców cytrusowych. W metodach alternatywnych, jasno palona, uwidacznia swoje dzikie afrykańskie pochodzenie. Arabika o dość wysokiej zawartości kofeiny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Rwanda Gashonga

Arabika Rwanda Gashonga. O jej unikalności stanowi zupełnie nadzwyczajna połączenie nut smakowych. Znaleźć w niej można słodycz marcepanu, delikatną smugę ciemnego kakao, słodko owocowej morwy, nieco śliwkowej konfitury, dzikiej róży i skórki cytrynowej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Rwanda Kivu

Arabika Rwanda Kivu w jasnym paleniu doskonale sprawdzi się we wszystkich alternatywnych metodach parzenia, ma delikatny, subtelny smak jaśminu z delikatną nutą słodyczy marcepanu i wytrawnego kakao. W wypalaniu średnim, polecanym dla metod ciśnieniowych, zdecydowanie zmniejszy się owocowość, pojawi się natomiast więcej kakao.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin

