Darmowa dostawa (kurier DHL) już od 300,00 zł
Darmowa dostawa (paczkomaty InPost ) już od 200,00 zł.

Gwatemala SHB Finca El Triunfo

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 26,50 zł 26.50
Cena netto: 21,54 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Kawa arabika Gwatemala SHB Finca El Triunfo odznacza się pełnym smakiem i aromatem. Ma doskonałą, niezbyt dużą kwasowość, wspaniały aromat, a w smaku dominujące nuty gorzkiej czekolady i przypraw korzennych, o doskonałym body. Zaliczana do najlepszych kaw z tej części świata, z wysoką zawartość kofeiny. Doskonała do espresso i kaw mlecznych.

Ta klasyczna, typowo gwatemalska kawa daje gęsty napar z wyczuwalną nutą trzciny cukrowej, karmelu i miodu. Wyróżnia się zdecydowanie korzennym charakterem, z lekko dymnym posmakiem. Posiada wyrazisty, kompletny smak. Dobrze wyczuwalna cytrusowa kwaskowość tej kawy współgra ze świeżym, wibrującym smakiem limonki i zielonej herbaty. Napar pozostawia na języku przyjemny, cierpkawy posmak. Posiada wyrazisty, kompletny smak. 

98% produkcji kawy w Gwatemali stanowi arabica, zaledwie 2% to robusta. Kawa SHB EP jest uprawiana w rejonie Santa Rosa ze stolicą regionu w mieście Cuilapa na południowy wschód od stolicy kraju, gdzie panuje specyficzny mikroklimat stwarzający fantastyczne warunki do uprawy kawy. Uprawia się ją na glebach wulkanicznych na wysokości 1600 m n.p.m., w małych gospodarstwach o powierzchni 2-3 ha. Jest obrabiana na miejscu metodą mokrą. Posiada wysoką zawartość kofeiny. 

Oferowana Państwu kawa składa się ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren - co ma znaczący wpływ na jej smak i jakość i jest uprawiana w gminie Pueblo Nuevo Viñas w departamencie (stan) Santa Rosa w południowo-zachodniej części kraju. Gospodarstwo jest obecnie prowadzone przez don Gregorio Padilla, wnuka założyciela farmy, Faustino Padilla. Farma działa od 130 lat.

Kawa stanowi główny towar eksportowy Gwatemali i to nie bez powodu. Wśród smakoszy ma opinię najlepszej ze wszystkich oferowanych w Ameryce Środkowej. Kawę sprowadzili do Gwatemali jezuiccy misjonarze w 1750 r., lecz dopiero Niemcy, którzy przybyli tam w 1860 r., w znaczący sposób rozwinęli sposób jej uprawy. Małe plantacje rozkwitały w południowo - zachodnich regionach Amatitlan i Antigua. Dzisiaj około 25% mieszkańców kraju utrzymuje się z doskonale prosperującego handlu kawą. Zasadniczą przyczyną kawowego sukcesu Gwatemali jest jej położenie geograficzne. Panują tu doskonałe warunki do tego, aby uzyskać piękne ziarno arabiki o złożonym smaku. Większa część plantacji w Gwatemali leży na wysokości od 500 do 2 000 m n.p.m. i musi być zacieniona oraz chroniona przed zimnymi wiatrami z północy. Bujna zieleń tych regionów tworzy idealne warunki do uprawy kawy w cieniu. Rośliny uprawianie w cieniu innych drzew rozwijają się wolniej, zwiększając zawartość naturalnych cukrów w ziarnach i podwyższając intensywność ich smaku. Ponad 90% gwatemalskiej kawy to uprawy w cieniu. Regularne opady są kolejnym dobrodziejstwem dla plantatorów kawy w Gwatemali. Deszcze są tu nie tylko przewidywane, ale też obfite, co stwarza optymalne warunki dla uprawy i obróbki ziaren. Poza doskonałymi warunkami przyrodniczymi. Gwatemala ma możliwość produkowania całego wachlarza smaków – wulkany, góry i jeziora to ponad 300 specyficznych mikroklimatów, a ta różnorodność przekłada się na szeroką gamę smaków gwatemalskiej kawy.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl