Paper & Tea - Cederberg Chai - Herbata sypana - Puszka 100g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 69,00 zł 69.00
Cena netto: 56,10 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Mieszanka z rooibosem od Paper & Tea. Delikatnie ostra, lekko słodka, bez kofeiny. Herbata z RPA w połączeniu z orzeźwiającymi dodatkami tworzą pyszną kompozycję.

Skład: rooibos, imbir, koper włoski, pieprz, korzeń lukrecji, czerwona papryka, goździk, korzennik lekarski, kawałki kokosa.

Produkt ekologiczny z certyfikatem Organic Bio.

Co to jest Rooibos?

Rooibos  to czerwonokrzew, uprawiany w RPA (góry Cederberg). Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1-2 milimetrowe kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea. Inne nazwy: bush tea, redbush tea (Wielka Brytania), South African red tea (USA) lub w języku afrikaans rooi tee. Bywa też nazywana czerwoną herbatą, jednak czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym.

Jest to napój nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Napar ma specyficzny, miodowy smak. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czarnych posmaku goryczy - w porównaniu ze zwykłą herbatą ma w sobie niewielkie ilości garbników, będących jego przyczyną. Nie zawiera także kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Bogaty jest także w przeciwutleniacze, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos goi również swędzące rany i może być używany w formie okładu, a dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.

Napój ten znany jest w Europie od około 100 lat. Jego początki przypadają na początek XX wieku, gdy Rosjanin Benjamin Ginsberg zainteresował się krzewem uprawianym w górach Cedar w Afryce Południowej, niedaleko Kapsztadu. Z czasem rozpoznano wartość rooibosa i opracowano metody polowej uprawy czerwonokrzewu. Sprzedawany jest od 1904 roku, a szeroką popularność zdobył w 1930 roku, kiedy to dr P. Le Fras Nortier odkrył niektóre z jego właściwości zdrowotnych. Po kryzysie wywołanym II wojną światową wielu plantatorów zbankrutowało. Doprowadziło to do powstania w 1954 roku Redbos Tea Control Board, która nadzorowała produkcję rooibosa w Afryce Południowej.

Czerwonokrzew osiąga wysokość do 2 metrów, liście przypominają igły sosnowe. 

Kwitnie na żółto w październiku. Gałązki zbierane są od lata do wczesnej jesieni.

Sposoby przyrządzania:

W imbryku lub kubku - 1 czubata łyżeczka lub jedna saszetka na około 200 ml wody. Rooibosa zalewamy wodą o temperaturze około 95 stopni (ważne by nie był to wrzątek). Po około 3 minutach napar jest gotowy do picia. Napój można parzyć nawet dwukrotnie. Napar z czerwonokrzewu pozbawiony jest charakterystycznej herbacianej goryczki. Dobrze komponuje się z miodem i cytryną albo też mlekiem. Rooibosa sypanego warto zaparzać w zaparzaczu, by małe igiełki nie pływały nam na powierzchni podczas spożywania naparu. Rooibos świetnie smakuje także na zimno, po zaparzeniu studzimy go dodając do smaku miód, cytrynę imbir, kardamon, cynamon lub świeżo wyciskany sok.

 

Opinie o produkcie (0)

Darmowa dostawa (kurier DHL) już od 300,00 zł
Darmowa dostawa (paczkomaty InPost) już od 200,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl