Darmowa dostawa (kurier DHL) już od 300,00 zł
Darmowa dostawa (paczkomaty InPost ) już od 200,00 zł.

Rwanda fully washed AB Plus Intore

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 28,50 zł 28.50
Cena netto: 23,17 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Arabika Rwanda fully washed AB Plus Intore ma zdecydowany pełny, bogaty smak mlecznej czekolady z subtelną nutą leśnych owoców i głęboko ukrytą słodyczą, dość dużą moc i prawie niewyczuwalną kwasowość. Średnie body, doskonale się sprawdzi we wszystkich metodach parzenia, od alternatywnych po wytrawne espresso. Świetnie odnajduje się w zestawieniu z mlekiem lub słodkim deserem.

Kawa Rwanda Intore to mieszanka kilku kaw z różnych spółdzielni. Słowo Intore oznacza "wybrana" i często odnosi się do tancerki Intore, która to prezentuje najlepsze różnorodne i dynamiczne style muzyczno-taneczne Rwandy.
Kawa Intore to specjalnie dobrana kawa.
Nasza kawa pochodzi z 11 różnych spółdzielni rozsianych po całym kraju: Gasange, Nasho i Muhura na Wschodzie, Mayogi na północy, Gitesi na zachodzie i Mukindo, Mayaga, Kirezi, Kigembe, Karama i Izere na południu. Wysokość upraw od 1540 do 1800 m.n.p.m.. Jest ono poddawana obróbce na mokro, pomimo znaczących problemów z dostępem do wody. Uprawy znajdują się na glebach wulkanicznych  Kawa jest uprawiana i poddawana obróbce w małych gospodarstwach o powierzchni poniżej 2,5 ha. Rwanda nie ma zbyt długiej tradycji w uprawie drzewek kawowych, pierwsze próby produkcji o ograniczonym rozmiarze rozpoczęli niemieccy misjonarze na początki XXw. W latach 30 - tych produkcja nabrała rozpędu, ale nie szła w parze z jakością ziaren - produkt uznawano za zbyt niskiej jakości. Rozwój upraw kaw wysokogatunkowych w Rwandzie rozpoczął się po zakończeniu wojny domowej,  w latach 90 - tych. Drobni rolnicy dostrzegli w kawie źródło dochodów i zaczęli odtwarzać upadłe plantacje, równocześnie podnosząc jakość ziaren. Bardzo żyzne gleby w Rwandzie, obecność wzgórz pochodzenia wulkanicznego oraz klimat stymulujący wzrost roślin, gwarantują utrzymanie prawidłowego wzrostu kawowca, a co za tym pozyskanie dobrej jakości ziaren. Kawa rwandyjska jest unikalna i niestety rzadko dostępna w całej Europie. 

RWANDA INTORE PROFIL KAWY
Kawa Rwanda Intore to mieszanka kilku kaw z różnych stacji mycia.
Historia:
Słowo Intore oznacza "wybrani" i często odnosi się do tancerki Intore, która to
prezentuje najlepszego przedstawiciela różnorodnych i dynamicznych stylów muzyczno-tanecznych Rwandy.
Kawa Intore to specjalnie dobrana kawa połączona ze standardami.
Rosnący profil
Lokalizacja:
Kawa pochodzi z 11 różnych spółdzielni rozsianych po całym kraju. Spółdzielnie
są Gasange, Nasho i Muhura na Wschodzie, Mayogi na północy, Gitesi w
West i Mukindo, Mayaga, Kirezi, Kigembe, Karama i Izere na południu. Te obszary mają
zakres wysokości od 1539 do 1800m.
Opady i gleba
Rodzaj kawy:
Uprawiana kawa to wybór odmian Arabika-FM, R11, SL28, SL28 / FM.
Przetwarzanie:
Kawa a jest mokra Przetworzona. Czerwona dojrzała wiśnia jest zbierana z pól. Jest to następnie dyskretne
natychmiast (w ciągu 6-8 godzin od zbioru) i poddać fermentacji w celu usunięcia śluzu.
Po zakończeniu fermentacji pergamin jest myta czystą wodą, sortowana i
rozłożyć na podwyższonych złożach w celu wysuszenia. Podczas suszenia na słońcu wszystkie wadliwe ziarna są usuwane przez
dłoń.
Wygląd:
Typowa fasola w stylu Bourbon, niebieskawa zieleń z błyszczącym, białym środkiem wycięcia.
Puchar:
Kawa ma wysoką kwasowość i ciało stałe.

Opinie o produkcie (1)

5 maja 2018

Kawa palona średnio. Przy degustacji czuć natychmiastową moc, która równie szybko przechodzi w przyjemny aromat gorzkiej czekolady, której to smak wzbogacany jest delikatną słodyczą. Bardzo smaczna :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl