Darmowa dostawa (kurier DHL) już od 300,00 zł
Darmowa dostawa (paczkomaty InPost ) już od 200,00 zł.

Uganda Bugisu AA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 28,50 zł 28.50
Cena netto: 23,17 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Ta arabika w smaku i charakterze przypomina kawy z Indonezji. Wyróżnia się zdecydowanym, wyrazistym aromatem, subtelną kwasowością i jedwabistym smakiem z wyraźnymi nutami czekolady oraz rodzynek, melona i limonki.

W Ugandzie kawowce uprawiane są  we wschodniej części, w rejonie o nazwie Bugisu, przy granicy z Kenią na zboczach wygasłego wulkanu Mount Elgon, obejmującego pięć głównych szczytów (najwyższy ma 4321 m n.p.m). To tam,  na wysokości między 1600 a 1900 m znajdują się niewielkie gospodarstwa rolne. Idealny klimat w połączeniu z bardzo żyzną, powulkaniczną glebą dają owoce w postaci jedynych w swoim rodzaju ziaren kawy. Ziarna te, co również dość rzadko spotykane, przetwarzane są po zebraniu metodą na sucho. Kawa została nazwana na cześć plemienia Bagisu zamieszkującego tamte tereny. W Ugandzie kawa arabica sprowadzona została z Malawi i jest uprawiana od 1900 roku w dwóch odmianach: TYPICA i KENT. Oprócz regionu Bugisu uprawia się ją jeszcze w zachodnich górskich regionach, w regionie West-Nile oraz na zboczach Rwenzori Mountains (Góry Księżyca), na wysokości 1400-1800 metrów nad poziomem morza.

Arabica w Ugandzie jest uprawiana na dużą skalę stosunkowo od niedawna. Dotychczas kraj ten słynął z uprawy Robusty. Bugisu jest najbardziej znaną  i cenioną kawą z Ugandy.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl